dinsdag 27 mei 2014

Cantuccini con zafferanoIk kreeg een vriendin op bezoek en voor inspiratie voor het eten zat ik te bladeren door 'De Zilveren Lepel Toscane' toen ik een recept voorbij zag komen voor Cantuccini. Mijn vriendin was niet echt een grote eter dus een dessert zat er niet in. Maar een lekker koekje bij de koffie of thee paste er wel bij. Ik wist dat ze relatief makkelijk te maken waren en het recept was voor 4 personen aangegeven. Dit bleek niet echt te kloppen want 500 gram zelfrijzend bakmeel is toch wat veel voor 4 personen. Vooral voor koekjes!

Tijdens het bakken kwam ik erachter dat ik niet genoeg kristalsuiker in huis had, maar nog wel witte basterdsuiker. Achteraf gezien was dit een voordeel want basterdsuiker is minder zoet dan kristal suiker. Daardoor kwam de smaak van de amandelen en saffraan veel beter naar voren. Als je ongepelde amandelen gebruikt krijg je dat mooie randje als je de koekjes gesneden hebt.


Ingrediënten (voor ca. 80 stuks):

500 gr. zelfrijzend bakmeel
250 gr. witte basterdsuiker
250 gr. kristalsuiker
theelepel bakpoeder
snufje zout
250 gr. ongepelde hele amandelen
3 eieren
1 eierdooier
plukje saffraan geweekt in een beetje witte wijn


Bereidingswijze:

oven 170 ˚C (elektrische oven)

Zeef de bloem, zout, bakpoeder en suiker op een schoon werkblad. maak een kuil in het midden en breek daar de eierdooier en twee eieren in. Voeg nu ook de saffraan erbij. Roer met een vork voorzichtig de eieren los, steeds een beetje bloem erbij roerend totdat het te dik wordt om te roeren. Nu kan je de rest van de bloem voorzichtig bij het mengsel 'vouwen' totdat alle bloem is opgenomen. Is het deeg te droog, voeg dan nog een ei toe. Voeg daarna de amandelen toe. Het deeg hoort zacht te zijn maar niet elastisch. Maak van het deeg rollen die op je met bakpapier beklede bakplaat passen van ongeveer 3 á 4 cm dik. Roer het overgebleven eiwit los en bestrijk de rollen ermee. Bak in ongeveer 30 minuten totdat de rollen goudbruin zijn. Als je niet zeker weet of ze gaar zijn kan je één rol doormidden snijden. De rand hoort donker te zijn en de binnenkant licht. Haal de rollen uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen. Snijd ze daarna in stukjes van ongeveer een centimeter breed. Gebruik een scherp mes zodat ook de amandelen mooi doormidden gesneden worden. Leg de koekjes nog 5 minuten in de oven (die uit staat) en laat ze daarna uit de oven helemaal afkoelen.


Bon appetit!
blogger templatesblogger widgets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten