maandag 23 juni 2014

Basisrecept Pasta

Pasta is erg makkelijk om te maken en het werkt ook nog eens therapeutisch als je gefrustreerd of boos bent. Volgens de Italianen moet je bloem type 00 gebruiken. Dit is de aller fijnste soort bloem die er is. Ik plan dit soort dingen niet vaak van te voren dus ik heb allerlei soorten bloem gebruikt. Gewone bloem en volkorenbloem werken naar mijn mening ook prima, de 'mondsensatie' is alleen iets minder zacht en verfijnd, en vooral bij volkoren, ietsjes korrelig. 
De regel bij pasta is 1 ei voor 100 gr bloem. Meeste recepten nemen per persoon 100 gr bloem, voor een hoofdgerecht, anders de helft voor een voorgerecht.
Dit recept heb ik geleerd van de Italiaanse Stefania, die op een zondag aan een hele groep vrienden heeft voorgedaan hoe je echte pasta maakt. De finesse zit m in het kneden, heb ik geleerd.

Bereiding:

Maak op een schoon werkblad een bergje van de gezeefde bloem. Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren in. 


Roer met een vork voorzichtig de eieren los en roer beetje bij beetje de bloem erbij. Als het mengsel te dik word kan je voorzichtig de resterende bloem erbij 'vouwen'.


Nu komt het lastige gedeelte, hier moet je een beetje gevoel voor krijgen. Stefania legde uit dat je het deeg moet rollen en niet duwen. Je hebt er minder kracht voor nodig dan je zou denken. Je vouwt het deeg dubbel, rolt het met de palm van je hand naar achteren en draait dan het deeg een kwartslag en herhaalt dan dat proces. Zo duw je het deeg steeds binnenstebuiten en wordt het deeg optimaal gekneed. Het deeg is klaar als het elastisch is en terugveert als je er een vinger indrukt. Omwikkel met huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast.

blogger templatesblogger widgets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten